BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Comentariul literar al unei manele

“Nicolae Guţă (IPA: nikɒlɑːɛ ɡʊʦə), born Nicolae Linguraru on December 3, 1967 in Petroşani, Romania, is an ethnic Rrom manele singer. He is married to Sorina Guţă, another famous manele singer and they have a daughter named Nicoleta Guţă. She is a singer too. Nicolae later adopted Guţă as a stage name. Some of his famous songs are: “Aş renunţa”, “Am greşit şi eu”, “Dacă vrei”, “Doar tu”. In 2007, he released a cover version of Hari Mata Hari’s “Lejla”, the third-placed entry in the Eurovision Song Contest 2006, renaming it “Cine eşti?” (Who are you?). Guta dedicated the song called “Dacă vrei” to a Romanian teenager whose name is Dorel Ilovan. The two met during one of Guţă’s tours through Romania.”

Sursa: wikipedia

Una dintre cele mai cunoscute opere ale sale, o reprezinta si capodopera literara, “Vrea gagica mea la mare”.

Inca din titlu, actiunea este plasata intr-un peisaj mirific, datorita substantivului “mare”, care desemneaza un loc fabulos. Celalalt substantiv, “gagica” face referire directa la o posibila iubita a eului liric, idee intarita si de pronumele posesiv, aflat la persoana I (”mea”). Titlul anticipeaza, asadar, intentiile eului liric de a exprima o anumita dorinta a fiintei iubite, lucru sugerat si de verbul “vrea”.

Vrea gagica mea la mare
Ca e alba pe picioare,
Zice ca s-a saturat
Sa faca plaja in sat.

Incipitul poeziei constituie, de fapt, o repetare a titlului. Prima strofa, care ulterior va prelua rolul de refren, element ce asigura muzicalitatea operei, are rolul de a enumera motivele dorintei inflacarate a iubitei. Aceasta dorinta, constituita din ideea de a merge la mare, este sustinuta de elemente ce impresioneaza prin expresivitate. Astfel, faptul ca “e alba pe picioare” constituie motivul principal al dorintei sale. Totodata, este pusa in lumina si inutilitatea “plajei in sat”. Epitetul cromatic “alba” are rolul de a sugera puritatea fetei, care devine un ideal de frumusete feminina pentru eul liric.

Am o lene de ma doare
Si nebuna vrea la soare…
I s-a facut de plecat
Ca s-a plictisit in sat.

Strofa a doua evidentiaza intr-un mod subtil starea sufleteasca a eului liric. Acesta este cuprins de sentimenul comoditatii, care se manifesta intr-o profunzime de nedescris, aceasta adancire a trairii sentimentului fiind sugerata de metafora “am o lene de ma doare”. Epitetul metaforic “nebuna”, adresat iubitei, din tot sufletul, creioneaza o alta trasatura a portretului fetei. Astfel, aceasta este entuziasmata de implinirea idealului sau, pentru care lupta cu nebunie. Cu toate acestea, ideea plecarii presareaza in sufletul eului liric tristete, o stare de disconfort. Aceste trairi sunt sugerate prin “lene”,”plictisit”,”plecat”.

Trebuie sa-i fac pe plac
Ca de gura ei nu scap
Trebuie sa-i fac placerea
Ca se supara muierea.

Strofa finala pune in lumina spiritul de sacrificiu al eului liric, care, pentru implinirea idealului de iubire, este capabil sa renunte la rutina lui zilnica, pentru a-i face pe plac fetei de care este indragostit. Cu o subtilitate desavarsita, este strecurat motivul pentru care “trebuie sa-i fac pe plac”. De asemenea, apar motive folclorice, precum “gura muierii”.

Ca specie, aceasta opera literara este o manea. Maneau reprezinta o opera lirica in versuri, prin care autorul isi exprima in mod direct sentimentele, ideile, trairile, prin intermediul figurilor de stil sau a descrierii. Temele abordate de cele mai multe ori de manea sunt cele legate de dusmani, bani, femei si bautura. Dupa cum se observa, opera lui Guta nu se incadreaza in niciuna din temele enumerate, ceea ce constituie un element particular al poeziei nicolaice. O alta trasatura a manelei, care este intalnita si in poezia de mai sus, o reprezinta muzicalitatea. Astfel, prima strofa are rolul de refren, fiind repetata de doua sau trei ori, dupa fiecare strofa. Acordeonul intareste si el ideea muzicalitatii, si reprezinta o retragere a eului liric catre arhaic si mitic…

This entry was posted on Sunday, August 3rd, 2008 at 11:56 am and is filed under Distractiv. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Comentariul literar al unei manele”

  1. Cedik Says:

    Citind acest post care incepe cu un citat de pe Wikipedia, imi aduc aminte cu drag de vremurile in care trolluiam paginile de manelisti de pe Wikipedia.
    Facusem o pagina foarte amuzanta despre Gutza, pacat ca au sters-o. Cica ar fi fost “rubbish” [-(

  2. Florian Says:

    saracu` Gutza… :))

Leave a Reply